Molnár Kitti írói oldal

Amint a toll a papírhoz ér, szabad vagyok.

Jó pap holtig tanul, de idejében elkezdi II.

Magyar Íróképző, meg amit akartok

Ha valahol, hát itt biztos az első padban ültem volna. Nem úgy, mint az egyetemen, ahol az aréna méretű előadóban minél hátrébb akartam kerülni és a lelkére kötöttem a barátnőmnek, bökjön meg, hogyha horkolok. Itt nem volt első pad, nem lehettem sem stréber, sem alibiző. Félkörben ültünk, egyenrangú tanulóként.
Voltak köztünk első könyvesek, tíz éve regényüket ápolgatók, költők, bizonytalanok, naivak, lelkesek, novellisták, regényisták, idealisták, és olyanok, akik még azt se tudták, mit szeretnének írni.

Középen ott volt ő. A maga pofátlanul laza stílusában. Nem volt szüksége projektorra, vetítővászonra. Őmaga egész lényével betöltötte a konferenciatermet.

Zsiga Henrik olyan alapot adott, amelyre stabil házat lehet építeni. Volt nem egy olyan írásom, ahol imádtam a történetet, de hiányzott belőle valami. Biztos érezted már, hogy nem egészen kerek, amit alkottál, de nem tudod, hol a porszem a gépezetbe. Az Íróképzőn ezeket a porszemeket takarítottuk le.

  • Módszertant mutatott, hogy a vakon gépelés helyett konkrét célunk legyen az írásunkkal.
  • Szakmai ismeretekkel gazdagodtunk, hiszen a tehetség nem minden. Mert bizony az írásnak is szabályai vannak. Több is. Párbeszédírás, cselekményvezetés, címadás, karakterépítés, mondatalkotás. Ha bármelyik is sántít, akkor a kiadóknak csak a lábtörlőit taposhatjuk.
  • Elgondolkodtál már azon, mi zajlik a magyar könyvpiacon? Töprengtél már azon, hogyan működik egy kiadóval történő munka? Én sem. Nem fenékig tejfel, de alázatos, kitartó munkával kiismerhetjük.

Ha azt hitted, az írás magányos munka, tévedtél. Egy könyv egy tucat kézen megy át, mire megérkezik hozzád a polcokra. Egy jó könyv. Mert nem mellőzheted a bétákat, a lektort, a korrektort és a szerkesztőt. Az írás folyamatos kritika. Ha azt hiszed, kapsz hideget, meleget, tévedsz. Hideg zuhany ömlik folyamatosan a nyakadba, a meleg vizet pedig elzárták és a csapot tőből le is törték. Egyet nem szabad elfelejtenünk: a kritikák értünk vannak. Általuk válunk jó, vagy még jobb írókká. Hogy jó könyv kerüljön a polcra. Neked.

Köszönöm Zsiga Henriknek az inspirációban és tudásban gazdag három napot!
Ha pedig kedvet kaptál az íráshoz; ha többet akarsz, mint pusztán irkálni-firkálni, akkor ott a helyed a következő írótanfolyamon!

beautiful-close-up-color-243221_850-min.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://molnarkitti.blog.hu/api/trackback/id/tr3014158857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása